Nieuwsbrief september

Beste bewoner

Hopelijk kan ik jullie enthousiasmeren, al zal er hier en daar wel iemand zijn die ik verveel, met mijn infowoordje betreffende de nakende verkiezingen in oktober 2024. Jullie maken deel uit van de gemeente Huldenberg waar jullie momenteel wonen en velen hun domicilie hebben staan. Dus is jullie stem bij de gemeenteraadsverkiezingen even belangrijk als de overbuur in de straat. Op de volgende pagina geef ik jullie mee hoe wij hier op een voor ons vlotte logistieke manier willen mee omgaan en jullie zoveel als mogelijk willen ondersteunen om jullie stem uit te brengen.

Maar eerst wil ik jullie toch de grote veranderingen binnen de verkiezingen van een burgemeester, schepencollege en gemeenteraad even meegeven. Wisten jullie al dat:

  • De lokale verkiezingen van 2024 de eerste verkiezingen in Vlaanderen worden zonder opkomstplicht en deze is veranderd in stemrecht. Wat wil dat zeggen? Tot nu toe was je verplicht om naar de stembus te gaan, met andere woorden: opkomstplicht. Maar je was niet verplicht om te stemmen, want je kon ook blanco stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 wordt dat het stemrecht: je bent nog steeds niet verplicht om te stemmen, maar je bent nu ook niet meer verplicht om effectief naar de stembus te gaan. Dat betekent dat de politici op een andere manier campagne zullen moeten voeren. Nu moeten ze jou als kiezer twee keer overtuigen: een keer om naar de stembus te trekken en een keer om op hen te stemmen. Politici zullen dus overtuigender dan ooit moeten zijn. Vooral dat eerste, om mensen te overtuigen naar de stembus te trekken, is nieuw voor hen. Ze hebben nog nooit zo rechtstreeks burgers daarvan moeten overtuigen. Dus is het mogelijk dat er in de komende weken plots bezoek is van bekende en misschien minder bekende gezichten 😊.
  • Vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen de politicus met de meeste stemmen van de grootste lijst het initiatiefrecht krijgt om een meerderheid te vormen. Die persoon heeft daar twee weken de tijd voor. Lukt het niet om een coalitie samen te stellen? Dan gaat het initiatiefrecht naar de stemmenkampioen van de tweede grootste lijst.
  • Er een nieuwe herverdeling van lijststemmen is? Je zal wel nog een lijststem kunnen uitbrengen, maar hoe die stemmen nadien verdeeld worden, verandert. Vroeger werden de lijststemmen verdeeld over de kandidaten die het hoogst op de lijst stonden tot de ‘pot’ van de lijststemmen op was. Maar dat had gevolgen: stel dat iemand tweede op de lijst stond, maar het minste aantal voorkeursstemmen behaalde, dan maakte die persoon toch kans om verkozen te worden. Nu zal een lijststem een stem voor de partij zijn. Enkel voorkeursstemmen kunnen kandidaten een plek in de gemeenteraad bezorgen. Op die manier zijn vanaf nu op gemeentelijke vlak de bovenste en onderste plek op een lijst de meest interessante plaatsen omdat het oog van de kiezer daar meteen op valt.

Wie met deze wijzigingen graag nog informatie heeft, zal binnenkort via de gemeentelijke infokanalen en de politieke partijen zeker zijn gading vinden.

Veel leesgenot.

Eddy Devolder

Volledige nieuwsbrief: [nieuwsbrief TM september 2024] – PDF